טובת הכלל וטובת הפרט בתהליך ביציאה מהארון
ביטחון שדה
דוד* היה חייל בן 22, בתחילת שירות הקבע שלו, מצא אהבה. זמן קצר לאחר שהכיר בנטיותיו המיניות והחל לממשן, הכיר גבר, שעמו עבר לגור. כעבור חודש נוסף הגיע לטיפולי. לפניי עמד "בחור כארז", לבוש מדים. הוא ניסה בכל כוחו לשמור על ארשת רגועה, אך שפתח את פיו פרץ בבכי. דוד הסתיר מהוריו את נטייתו המינית, אך חש צורך לספר את סיפור אהבתו למי שהחשיב כחברו ההטרוסקסואל הקרוב ביותר…מפקדו בצבא. עבור המפקד היה הסיפור סרט תורכי מתובלן היטב. כמו הרבה גברים ישראלים, הוא רץ לספר לחבר'ה ולא עבר זמן רב עד שביטחון שדה נכנס לתמונה. מאז הפכו חייו של דוד גיהינום לכל דבר. הוא היה צריך להיחקר ע"י נערים בני 18. כשהגיע לחוקר הבכיר, ניסה הלה לשכנעו ללכת לקב"ן כדי "להתרפא". דוד הגיע מדי יום ביומו למשרד, יושב על המדרגות ובוכה, משום שלא ניתן לו להמשיך בעבודתו המסווגת. עד היום, שנים רבות לאחר הליברליזציה של המערכת הצבאית בהתייחסות ללהט"ב, הוא נאלץ לעבור תחקירים, לרבות מבחנים פסיכולוגיים שונים ושאלות אינטימיות, אחת לשנה.
כששימשתי יועץ פסיכולוגי באחד מאתרי ההומואים, הוצפתי בשאלות של מתבגרים באשר להתאהבויות שלהם בחבריהם ההטרוסקסואלים. לדעתם, אותם חברים היו בעצם הומואים. אין ספק, שברמה הפוליטית, ככל שאנשים רבים יותר יצאו מהארון, יתרום הדבר למאבק על זכויות האזרח של קהילת הלהט"ב. השאלה היא האם ברמת הפרט צריכים לשלם על כך את המחיר ביציאה חסרת זהירות מהארון, צעד שאין ממנו חזרה. זאת בלי להתחשב בפני סביבות לא מתאימות, כמו משפחות שמרניות מסורתיות או דתיות.
להיות כמו כולם
הצורך להיות מקובלים על הסביבה כמות שאנחנו הוא צורך בסיסי ביותר. קארל רוג'רס, מאבות הפסיכולוגיה ההומניסטית, רואה צורך זה כמגביל את הנטייה להגשמה הטבוע בנו מלידתנו. ביציאה מהארון מעורב לעיתים הצורך לְרׇצוֹת את החברות ההטרוסקסואלית וההומוסקסואלית כאחד. מתבגרים, ולעיתים גם מבוגרים, רוצים "להיות כמו כולם" בשתי החברות וליטול חלק במאבק למיגור ההומופוביה ע"י יציאתם מהארון. זאת בצד הרצון להיות מקובלים כמות שהם ע"י הוריהם, חבריהם ההטרוסקסואלים (ובדוגמא שהבאתי ע"י מפקדם בצבא).
יציאה מהארון = קבלה עצמית?
הספרות המקצועית מוצגת היציאה מהארון כתהליך גיבוש זהות גאה המורכב משלבים שונים. בתפיסה זו חסרים לטעמי התייחסות אינדיווידואלית והערכת הסביבה בפניה עומד הפרט לצאת מהארון.
(א) הבדלים בין-אישיים
בקשר לשיקול הראשון, נראה לי שיש לעשות הערכה כוללת של אישיותו של האדם. למשל, אין דין אדם מופנם שאינו נוטה לשתף את הזולת במתרחש בתוכו כדין אדם מוחצן הרגיל לחלוק כמעט הכול כמעט עם כולם. בניגוד למה שמקובל לחשוב, יציאה מהארון אינה תמיד תנאי הכרחי להשלמה עם הנטייה המינית השונה. אולי נכון יותר לומר שהיא תוצאה של השלמה זו. לעיתים קרובות מתבגרים ובוגרים היוצאים מן הארון מבקשים, במודע או שלא במודע, את "ברכת הדרך" מהוריהם להתחיל במימוש משיכתם לבני מינם. הרי רוב ההטרוסקסואלים אינם מדווחים להוריהם על כל מגע מיני מזדמן עם בחורה.
(ב) בפני מי לצאת מהארון?
- גבר נשוי בשנות ה-50 לחייו פנה מימש את משיכתו לגברים, התאהב באחד מהם והחליט להתגרש מאשתו ולעבור לגור עם אהובו. כשפנה אליי לייעוץ כבר החליט לצאת מהארון ולהודיע על החלטתו על ביתו בת ה-9 ובנו המתבגר ההטרוסקסואל שנמצא בעצמו בעיצומו של גיבוש זהותו המינית. כשהגיע אליי כבר היה מנוי וגמור עימו לעשות זאת. הייעוץ הדחוף עימי נקבע לאותו יום והתייחס רק לשאלה איך לעשות את הצעד הבלתי-הפיך הזה. זאת כחלק ממה שהגדיר כ"מסע למימוש עצמי". כשניסיתי להעלות ספקות באשר להחלטה עצמה, נתקלתי בחומה בצורה. לא נותר לי אלא להפנותו לטיפול זוגי-משפחתי. זאת בתקווה שיגרמו לו להבחין בין צרכיו שלו לצורכי ילדיו.
- "אם הייתי יודעת לאורך ה-23 שנים האלה, הייתי זורקת אותך כבר מזמן" – זה מה שאמו של אלאור סעאת מאור יהודה אמרה לו כשיצא מהארון בפניה. כעת הוא מבקש עזרה בהמשך מימון לימודיו בליטא, לאחר שמשפחתו ניתקה איתו קשר: "הם דרשו מכל בני הדודים שלי לא ליצור איתי קשר, למעט כמה בודדים שעשו את זה גם בסתר" (יינון בן שושן |mako גאווה | פורסם 14/02/19 10:20)
יש להבדיל, אם כן, בין רמת הפרט לרמת הכלל. אכן, ברמה הכול-קהילתית, ככל שיותר הומואים ייצאו מהארון, יגדל כוחה הפוליטי של הקהילה כקבוצת לחץ. ברמת הפרט, לעומת זאת, יש גורמים המשפיעים על היציאה מהארון ויש לבחון את ההשלכות האינדיבידואליות של כל מקרה וכל משפחה וסביבה בפני עצמה.
ולסיום, התייחסות מתחשבת כזו ניתן למצוא בתהליך היציאה מהארון של מתן חודרוב:
לריאיון עם מתן חודרוב עם פרופ' יורם יובל בתכנית שיחת נפש לחצו על התמונה:
(הקטע המתייחס ליציאה מהארון מתחיל בדקה 09:45)
מאמרים נוספים בנושא:
- יציאה מהארון: המדריך המעשי
- יציאה מהארון: מתי ובפני מי?
- יציאה מהארון וקבלה עצמית
- זוגיות בארון – הייתכן?
*מכל תיאורי המקרים המובאים באתר הושמט כל פרט העלול לגרום לזיהויו של המטופל.